Захариева: Готови сме да окажем помощ, заставаме до нашите хърватски приятели в този тежък момент

В този тежък момент България е готова да застане до нашите хърватския приятели. Готови сме да окажем помощ. Поднасям своите най-искрени съболезнования и пожелавам бързо възстановяване на ранените. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в разговора й със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман във връзка с опустошителното земетресение, което днес на обяд разлюля Балканите, съобщиха от МВнР.

Епицентър е хърватският град Петриня, където се съобщава за затрупани хора и значителни материални щети. За съжаление вече е потвърдена и една жертва – дете.

Трусът, разлюлял Хърватия, според посолството ни в Загреб е бил с магнитуд 6.2 по Рихтер с епицентър в района на град Сисак. Властите извършват оценка на материалните щети. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Посолството на Република България в Загреб е на разположение на всички български граждани за съдействие при нужда.

 

Дипломатическата мисия наред с повечето сгради в хърватската столица в момента няма електрозахранване, но служителите ни са на линия и изпълняват своите задължения, съобщиха от Външно министерство.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар