Захариева: България винаги е подкрепяла Република Северна Македония по европейския ѝ път

Искам да подчертая още веднъж, че България винаги е подкрепяла Република Северна Македония по европейския ѝ път. Това каза в изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, предаде Агенция „Фокус“.

„Знам, че всяка новина е новина за три дни, но аз ще си позволя да припомням че именно България беше държавата, която за първи път от 15 години по време на първото си председателство постави темата за европейската перспектива и разширяването на страните от Западните Балкани като основна тема в европейската политика. Фактът, че положените сериозни усилия дават резултат, мисля, че никой няма да оспори. Вече поредица от председателства след нашето, поредица от държави поставят като основен фокус и тема европейската интеграция и перспектива на Западните Балкани“, допълни министърът.

Тя изрази радостта си от посещението на министъра в страната ни и го поздрави с добре дошъл в София. По думите й визитата възстановява политическия диалог на високо ниво след продължително прекъсване.

 

„Имаше обективни факти: предсрочни избори в Република Северна Македония, имаше COVID-19. Наистина съм щастлива да го посрещна тук. Разбира се говорихме по телефона веднага след като беше избран за министър на външните работи, но искам да го поздравя и пред медиите за новата позиция и да пожелая успех и да потвърдя още един път, че се радвам, че първото му физическо посещение двустранно е в България.

 

Искам да уверя, че в мое лице и в лицето на българското правителство той има искрен приятел“, посочи Захариева.

Имаме време, не е много, двете комисии с година прекъсване ще се съберат другата седмица и се надявам да наваксаме липсата на година работа, колкото е възможно по-скоро, каза още вицепремиерът.

„През всички тези години сме се доказвали като добър съсед и приятел и се надявам това да се отразява и разбира правилно навсякъде. Мисля, че бъдещите поколения няма да ни простят, аз самата не бих си простила, ако изпуснем момента и не се върнем към изпълнението на това, което се договорихме през 2017 г. – Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Той отвори пътя и към НАТО, и към решението от март тази година за ЕС“, каза още тя.

„Пътят към членство в ЕС, както България много добре знае, не е мигновен. Той е свързан с много реформи, понякога болезнени и зависи от индивидуалните заслуги и стриктното изпълнение на установените критерии и условности“, допълни Захариева.

„Ще обърна внимание на националната позиция на България по този въпрос. Тя не е нова, добре известна е. По никакъв начин не ми се иска създаването на настроения в публичното и медийното пространство да пречи на духа на истинско приятелство, който чувствам днес на тази среща. Уверявам ви, че за приятелите, каквато е България е по-важно от всяка друга държава съседите ни да бъдат по пътя на демократичното развитие, реформите и да бъдат съюзници в НАТО и членове на ЕС“, посочи още вицепремиерът.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар