Заев ще легализира марихуаната в туристическите обекти, за да стимулира икономиката

Македонският премиер Зоран Заев в интервю за Deutsche Welle заяви, че планът за декриминализация и легализация на марихуаната е част от по-широк икономически пакет, който има за цел да стимулира вътрешната икономика, предава македонското електронно издание “Локално“, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Идеята е да се даде възможност на туристически места, включително Скопие, кафенета, съществуващи и нови, като се спазват определени стандарти – вентилация, доказателство за произход на марихуаната и др., да се даде възможност за консумация на марихуана вътре в тях“, каза Заев. .

Премиерът добави, че стандартите ще бъдат еднакви за всички и всеки може да ги прилага.

„Вярвам, че за една малка държава, тя може да донесе сериозно развитие на ресторантьорството и туризма, особено като се има предвид нашите красиви туристически места: Струга, Охрид, Ресен, Дойран, Скопие, Берово, Маврово и всички други места“, добави той.

Освен легализация и декриминализация на марихуана, обявеният проект включва и проекта за легализация на превозни средства с чуждестранни регистрационни номера, легализация на пари и имущество, продажба на земеделска земя и новия закон за данъка върху имуществото.

Никое законово решение на особено чувствителни и сложни теми, по които много аспекти трябва да бъдат разгледани чрез най-широк обществен дебат на най-добрите и водещи експерти, не трябва да бъде прието на бързо от клана Заеви поради личните им интереси и желанието им да бъде забравено ветото, коментираха от македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Зоран Заев и СДСМ се надяват, че ще могат да отклонят вниманието от техните пагубни политики за бъдещето на страната, с политики от полетата на марихуаната, които са един от любимите бизнеси на клана Заеви, обвини в изявление опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

„Измамникът Заев може да обещае път до Луната, но легализирането на любимия му бизнес – марихуана, не може да скрие ветото и щетите, които е нанесъл на Македония. Дори да въведе задължителната консумация на марихуана, която ще се продава само от клана Заеви, никой гражданин на Македония няма да забрави лъжите, лъжливите му обещания, търговията с национални интереси и краха на неговите политики и обещания. В разгара на ужасна пандемия и икономически колапс, основният приоритет на Заев е легализацията на марихуаната заради наркобизнеса на семейството. Това е срамно и поредното доказателство за заблудата, некомпетентността и липсата на контакт с реалността на сегашното правителство на Заев и СДСМ. Може би е логично Заев да помисли за леки наркотици след подобен провал, но раздутите му обещания не помагат на гражданите, които се борят със страшната пандемия и икономическата катастрофа. Държавата се нуждае от хора, които ще работят и създават условия за по-добро бъдеще, а не от хора, които мислят само за лично обогатяване и семеен бизнес. Никое законово решение на особено чувствителни и сложни теми, по които много аспекти трябва да бъдат разгледани чрез най-широк обществен дебат на най-добрите и водещи експерти, не трябва да бъде прието прибързано от клана Заеви поради личните им интереси и желанието им да бъде забравено ветото по заслуги на Заев“, се казва в изявлението.

В него се посочва, че точно по времето на ВМРО-ДПМНЕ след обширен анализ от всеки аспект е приет законът за употребата на медицинска марихуана, който помага на много хора с различни здравословни проблеми.

„Всяко последващо действие по тази или подобни теми трябва да бъде изключително предпазливо и прието след широко разискване, а не в ръцете на човек, който не знае какво да направи, за да избегне отговорността за провала, който Македония преживя поради безотговорните му политики“, завършва изявлението.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар