Заев: Очаквам България ясно да признае македонския народ и език

Нашето право е на самоопределение и очаквам България ясно да признае македонския народ и език без никакви резерви. Историческата комисия трябва да търси решение. „Те са достатъчно образовани, експерти и вярвам, че ще намерят решения на всички предизвикателства,“ заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

„Нито тогава, нито сега не съм мислил и не мисля, че подписването на Споразумението за добросъседство с България е грешка, напротив, мисля, че е исторически акт да се постигне споразумение със съсед. „Общата история“ е сериозна формулировка за изграждане на бъдеще“, заяви Заев, отговаряйки на парламентарни въпроси.

„Не смятам, че това е грешка, но че е изключително правилно да сключваме споразумения, които да донесат решения, които да гарантират нашия път към ЕС и чрез които да изградим приятелство. Идентичността и езикът никога не са били и никога няма да бъдат на масата за преговори“, изтъкна македонският премиер Зоран Заев.

Той посочи, че България е направила катастрофална грешка, но евентуалното анулиране на споразумението, както той каза, ще върне страната в балканската сивота без никаква перспектива и надежда. Зоран Заев повтори за пореден път, че македонската идентичност и език не подлежат на преговори, предава Труд.

Твоят коментар