Забраняват за месец достъпа в горски територии заради случай на АЧС в Плевенско

Забраняват за месец достъпа в горски територии след нов случай на африканска чума в землището на с. Николаево. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен и Агенция „Фокус“.

Директорът на Регионална дирекция по горите – Ловеч инж. Павли Богдански издаде заповед във връзка с усложняване на епизоотичната обстановка и новорегистрирано огнище на болестта африканска чума по свинете в землището на с. Николаево.

На 21 ноември е обявено първично възникване на болестта при изследване на проба, взета от застреляно диво прасе в района на ловната дружина на селото. Определена е  зона от 200 кв. км. около констатирания случай и са взети ограничителни мерки спрямо движението на свине в областта.

 

Достъпът до горски територии в инфектираната зона на лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта, се забранява за срок от 30 дни от последния констатиран случай, който е при дива свиня.

 

В горските територии могат да се извършват неотложни дейности от лицата, които нямат отношение към претърсването по ред и условия, определени от областната епизоотична комисия – гр. Ловеч и съгласно определените от БАБХ мерки за биосигурност.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар