Жозеп Борел: Подготвя се европейски закон по подобие на „Магнитски“ в САЩ

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви пред Европейския парламент, че в момента се подготвя европейски закон по подобие на закона „Магнитски“ в Съединените щати, чрез който ЕС да налага санкции за нарушаване на човешки права по цял свят.

По време на дебат, посветен на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални той съобщи, че въпросът е бил разискван на последното заседание на министрите на външните работи на ЕС и ще се дебатира на Европейския съвет другата седмица:
„Надявам се, че това, което се случи с господин Навални, ще бъде мотив за страните членки да спрат да дебатират и да започнат да действат за одобряването на този санкционен режим при нарушаване на човешките права. Както американските ни колеги са нарекли своя закон „Магнитски“, ние можем да наречем нашия „Навални“, така че неговото име да се свързва в бъдеще със санкции за тези, които нарушават човешките права“.

На искане на евродепутати за решение за спиране на „Северен поток“ 2, Борел отговори, че Европейската комисия няма пълномощията да се намеси в този конкретен случай.

Той припомни, че Комисията никога не е била особено благосклонна към проекта, както и че това е въпрос в пълномощията на страните-членки.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар