Жозеп Борел: ЕС не постигна съгласие за санкции срещу Беларус

„Не е постигнато съгласие за санкции заради президентските избори и насилието срещу протестите в Беларус, тъй като нямаше пълно мнозинство“, заяви след края на Съвет „Външни министри“ върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от БНР.

Той добави, че въпросът ще се дискутира на Европейския съвет в края на седмицата, на който европейските лидери трябва да дадат насоки за целта.

По-рано през деня кандидатът за президент от опозицията на Беларус Светлана Тихановска поиска ЕС да помогне за въвеждането на санкциите срещу лица, участвали в насилие над протестиращите в страната.

Външните министри на 27-те страни от ЕС не успяха да постигнат съгласие за санкции заради фалшифициране на резултатите от изборите, както и за използване на насилие и нарушения на правата на човека. Решението продължава да блокира Кипър, който изисква санкции срещу Турция заради действията ѝ в Средиземно море, каза пред ТАСС източник от делегацията на една от европейските държави в Съвета на ЕС, предаде Агенция „Фокус“.

„Позицията на Кипър не се е променила, министрите не успяха да постигнат съгласие по черния списък. Въпросът сега преминава към среща на върха в края на тази седмица“, каза той.

Според дипломата, „беше напълно предсказуемо, че няма да има съгласие на заседанието на Съвета“. „Срещите на ниво посланици през последните седмици показаха, че ситуацията не е лесна. Както знаете, в петък беше последната среща на посланиците, която също завърши без резултат, така че беше напълно предсказуемо, че няма да има съгласие на заседанието на Съвета в понеделник. Сега въпросът ще бъде обсъден в срещата на върха в четвъртък-петък“, обясни той.

На извънредна среща на 14 август външните министри на страните от ЕС решиха да наложат санкции на белоруските служители, като възложиха на дипломатическите служби да изготвят подходящ черен списък. Повече от месец обаче членовете на общността не могат да се споразумеят за това заради позицията на Кипър, който изисква санкции срещу Турция заради поведението ѝ в Средиземно море.

Първоначално беше планирано до 21 септември – заседанието на Съвета на ЕС – списъкът окончателно да бъде съгласуван на ниво посланици и министрите да го одобрят. Но на последната среща, която се проведе в петък, дипломатите не можаха да постигнат споразумение с Кипър, тоест черният списък все още не е одобрен от външните министри. Според дипломати в момента в списъка има 40 белоруски служители, но той все още може да се промени преди окончателното решение.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар