ЕЦБ: Капиталовите пазари са от решаващо значение за възстановяването след кризата

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос представи в своя блог съвместна публикация заедно с членовете на изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета и Изабел Шнабел, според която Съюзът на капиталовите пазари (CMU) е от решаващо значение за финансирането на европейското възстановяване след кризата. Това е така, защото последният дълг, емитиран от Европейската комисия, силно разчита на „добре функциониращите“ финансови пазари.

„За да се възстанови от пандемията и за да се укрепи потенциалът за растеж на еврозоната, е необходим нов тласък към дългосрочната амбиция за създаване на истински единен европейски капиталов пазар, който е дълбоко интегриран и силно развит“, се отбелязва в публикацията в блога.
Освен това развитието на CMU ще има положителни ефекти върху най-големите предизвикателства в световен мащаб, като Брекзит, напрежението в световната търговия, дигитализацията, както и процеса на преход към нисковъглеродна икономика, заявиха тримата представителите на ЕЦБ.
„Напредъкът с реформите във всички тези области е особено важен с оглед на пандемията Covid-19“, се заключава в тяхната публикация, като се добавя, че тези реформи могат да „улеснят“ структурните промени, настъпили в резултат на свързаната с коронавируса криза.
Източник БНР


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар