Ето как ще изглежда пл. Св. Неделя, спечели проектът на световноизвестния Максимилиано Фуксас

Архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас е победителят в международния конкурс на Столичната община за нова визия на пл. “Св. Неделя”. 

Резултатите бяха обявени от международното жури с председател Малина Едрева в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Втори е проектът на Al Architects, а на трето място – консорциумът OW/MA/CL., четвърти са Студио Паола Вигано, а последният одобрен проект на пето място е на Студио Вилмот. Евентуалният срок на изпълнение на проекта за площад „Св Неделя“ е 2021 година, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проектът на Масимилиано Фуксас предвижда разкриване на археологията около църквата, стъклени пешеходни пасажи над археологическите разкопки, нови фонтани пред храма, нови пешеходни зони по бул. „Ал. Стамболийски“ до ул. „Лавеле“, по бул. „Кн. Мария Луиза“ до „Тодор Александров“ и по ул. „Съборна“, запазване на трамвайното трасе по бул. „Витоша“ и увеличаване на озеленяването и изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“. 

Проектът предлага запазване на трамвайната линия, която минава и сега през пл. „Св. Неделя“. Тя ще се използва за разделяне на пространството на две. От страна на бул. „Александър Стамболийски“ ще е парковата част. Растителността в нея обаче ще е ниска, тъй като заради археологическите останки под площада на него не могат да се засаждат големи дървета.
Останалата част от площада ще е с нова настилка и ще е пешеходно пространство. Модернистичните стъклени навеси ще произведат електричество чрез фотоволтаици, което може да се ползва за зареждане на телефони например. През нощта с този ток площадът ще се осветява. Навесите трябва да събират и дъждовна вода, която да се използва за захранване на фонтаните.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че реализацията на проекта на „Фуксас“ трябва да завърши за четири години. 

Твоят коментар