Ето го пилотът, спасил 233 живота тази сутрин край Москва

Това е пилотът Дамир Юсупов от Екатеринбург. Днес той спаси живота на 233-ма пътници, като приземи аварийно Еърбъс А321, собственост на компания „Уралские авиолинии“, пише Лупа БГ.

Причината за инцидента са отказалите във въздуха двигатели след сблъсък с ято птици.

Самолетът е излетял с 226 пътници и седемчленен екипаж от летище Жуковски край Москва за Симферопол в Крим, но още при излитането се сблъскал с ято чайки. Птици са попаднали в самите двигатели, сочи агенцията, като цитира изявления на федералната служба Росавиация.

Пилотът е взел бързо решение да изключи моторите и приземил машината без отваряне на колесника в царевична нива на повече от километър извън пистата. При тежкото кацане десният двигател се отчупил и паднал, дават информация от спасителните служби.

23 души са ранени при инцидента, съобщиха здравните власти. Пет от тях са деца.

Самолетът започнал силно да се тресе и секунди по-късно светлините в дясната му половина угаснали, вътре започнало да мирише на изгорено. „Тогава кацнахме и всички избягахме навън“, разказва неназован пътник, цитиран от Би Би Си.

Въздухоплавателната агенция „Росавиация“ съобщи, че самолетът се е приземил в царевична нива на около километър от международното летище в гр. Жуковски с изключени двигатели.

Пътниците били евакуирани, като някои били откарани в болница, а други били върнати на летището.

Лупа БГ, Нюз БГ

Твоят коментар