Ето го мащабът на Великото Народно въстание. До пълен предел е пълен Триъгълника на властта! СНИМКИ

Исторически събития се случват в Триъгълника на властта.

Милиони в България и света гледат на живо, а десетки хиляди са преки участници в този момент, който ще влезе в учебниците по история.

Протестът срещу правителството на Бойко Борисов продължава и вечерта. В центъра на София има огромен брой хора, както се вижда от снимките на колегите от Булфото.

Снимката на Булфото показва част от протестиращите, които са изпълнили до краен предел пространството в Триъгълника на властта.

Недоволството на хората започна от рано сутринта и по всичко личи, че ще продължи до късно вечерта.

 

Според оценките протестиращите са повече отколкото на протестите през 2013 г. срещу Борисов и Орешарски, но взети заедно. 

Те искат оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев и са против  искането Велико народно събрание, предложено от управляващите.

 

 

Хронология на протеста:

21:00 ч.- Бомбички и димки хвърчат към входа на партийния дом.

 

20:32 ч. – Ето как изглежда протестът към момента:

20:04 ч. – Бабикян се обърна към Нинова: „Ако наистина сте опозиция, напуснете този срамен парламент!“

 

19:56 ч. – „През 2007 г. на този площад звучеше Одата на радостта, влязохме в ЕС, където има ценности – свобода, равенство, братство. Днес има само ценности от чекмеджето на Борисов“, заяви Арман Бабикян от „Отровното трио“.

19:52 ч. – „Това е война, война срещу корупцията. Днес беше най-голямата битка и тази битка победи. Борбата за свободата е като хляба, всеки ден ще се замесва. Утре идва нов ден, утре въстанието продължава“, каза от трибуната адвокат Хаджигенов.

19:48 ч. – „Ако до утре сутринта няма оставки, няма да имат спокоен ден. Тук ще бъдем до победата на нашето въстание“, заяви проф. Минеков.

19:38 ч.- Множеството се простира пред Булбанк, партийния дом, та чак до Руската църква. Край президентството също е непроходимо. Хората са десетки хиляди и продължават да идват.

19:30 ч. – Протестът става все по-многолюден. В последния половин час към него се присъединяват все повече млади хора.

 

19:24 ч – „В момента Евронюз излъчва пряко нашия протест. Ще продължим, надявам се още тази вечер да имаме резултат. Доживяхме да ни управляват идиоти некадърници ,такава трагедия не се е случвала от освобождението насам“, заяви проф. Минеков от „Отровното трио“.

19:05 ч. – Демонстранти има до средата на паркинга пред Националната галерия, пред бившия партиен дом, както и пред президентството. Хората продължават да се събират.

18:57 ч. – Протестиращите се хванаха за ръце – в знак на това, че са заедно и обединени в своята кауза: оставката на премиера Бойко Борисов, правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Снимка: Йорданка Веселинова

18:47 ч. – Демонстрантите аплодираха полицаите. Служителите на реда взеха като подарък от демонстрантите националните знамена и си ги вързаха за униформите.

Твоят коментар