ЕС: „Руски източници“ са се месили с дезинформация в европейските избори

Евросъюзът заяви днес, че „руски източници“ са предприели продължителни опити да дезинформират с цел намаляване на активността и промяна на мнението на гласоподавателите по време на евроизборите миналия месец, предава БНР.

Докладът на Еврокомисията обаче не уточнява какви са тези „източници“ и посочва, че все още не може да идентифицира „специфична презгранична дезинформационна кампания“, насочена към изборите.

Документът идва след предизборните предупреждения от Брюксел към страните членки и големите социални мрежи да се пазят от евентуални „фалшиви новини“ от Москва.

„Има много доклади за дезинформация, особено що се отнася до действия на ботове и фалшиви профили. И това е в няколко страни-членки – Полша, Латвия, Испания, Франция, Обединеното кралство, като те са само част от всички. С голямо съжаление отбелязвам това, което е записано в днешния доклад – броят на случаите на дезинформация, свързани с руски източници, документирани от групата „Йист Стратком“ са се удвоили в сравнение със същия период на миналата година. Сега са близо хиляда, сравнени с 400 тогава. И това е основание за безпокойство“, заяви днес еврокомисарят с ресор Съюз на сигурност Джулиан Кинг.

Като конкретни примери той посочи информации от руската медийна мрежа „Спутник“, засечени в Полша, според които ЕС е направил Полша по-бедна, отколкото е била при комунизма; френският президент Еманюел Макрон искал да изгони някои страни членки от Общността, за да се присъединят други на тяхно място; използването на стар доклад от фалшиви профили и групи във Фейсбук, въз основа на който се прави заключението, че ЕС имал нацистки корени.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отбеляза, че не е засечен нов случай, подобен на „Кеймбридж Аналитика“ на европейските избори, но заяви, че има още какво да се желае от големите платформи, като например, достъпа до данни.

На въпрос доколко дезинформацията може да бъде поставена под силата на закона, Йоурова призна: „Като говорим за дезинформацията, трябва да кажем, че да лъжеш не е незаконно. Затова в тази насока използваме други методи, тъй като внимаваме особено за свободата на словото“.

Като основен момент в борбата срещу дезинформацията онлайн, еврокомисар Кинг открои прозрачността и по-точно осветляването на произхода на тези материали, така че гражданите сами да формират становището си.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар