ЕС организира изтеглянето на европейски граждани от Ухан заради вирусната епидемия

Европейската комисия активира механизма за гражданска защита (CPM, Civil Protection Mechanism) заради заплахата от коронавируса. Това става по искане на Франция за оказване на консулска помощ на гражданите на ЕС, които се намират в китайския град Ухан, предава БНР.

Комисарят за управление при кризи Янез Ленарчич съобщи, че чрез механизма ще бъдат мобилизирани два самолета, които да репатрират граждани на Общността от околностите на града и от самия град.

Първият от тях ще тръгне от Франция утре сутринта, а другият – по-късно тази седмица.

Гражданите на ЕС, които се намират в региона на Ухан и искат да се приберат, могат да подадат молба, независимо от тяхната националност. По първоначални данни около 250 френски граждани ще бъдат извозени с първия самолет и около 100-ина души от други страни-членки ще използват втория полет.

Това е първото искане за оказване на помощ, като други могат да последват през идните дни.

„Координационният център за незабавен отговор на ЕС работи 24 часа в денонощието и е в постоянна връзка със страните-членки, представителствата на Общността в региона и китайското посолство в Брюксел. При искане може да бъде оказана и допълнителна помощ“, допълва Ленарчич.

ЕС ще съфинансира транспортните разходи по репатрирането.

Чрез механизма за ще могат да бъдат транспортирани само здрави или европейски граждани без симптоми на коронавируса, се казва в съобщението на ЕК за пресата.

Ситуацията с китайския коронавирус коментира днес и премиерът Бойко Борисов. Много бързо може да възникне катаклизъм и виждате какви тежки здравни и икономически последствия може да има това. Възложил съм на външно министерство да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо. Ще пратим самолет да ги приберем, колкото и да струва, съобщи министър-председателят.

 

Вчера министерството на външните работи съобщи, че в града има трима българи, всички студенти, като увери, че няма засегнати от новия вирус. Днес временно управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов каза пред Би Ти Ви, че блокираните в Ухан са четирима.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар