ЕС и Обединеното кралство се споразумяха да засилят дискусиите през уикенда

Мишел Барние, главен преговарящ на Европейската комисия, проведе тази сутрин конструктивна среща със Стив Баркли, държавен секретар на Великобритания, отговарящ за излизането на страната от ЕС, се посочва в официално изявление на двамата преговарящи, предаде БНР.

Ето пълен текст на съвместното изявление на двамата Брекзит преговарящи:

„Този следобед Мишел Барние информира за постигнатите резултати посланиците на 27-те страни-членки на ЕС. Скоро той ще информира и Управляващата група по Брекзит на Европейския парламент.

ЕС и Обединеното кралство се споразумяха да засилят дискусиите през следващите дни.

Позицията на ЕС остава същата: трябва да има правно оперативно решение в Споразумението за оттегляне, чрез което да се избегне твърда граница на остров Ирландия, да се защити цялата ирландска островна икономика и Споразумението „Разпети петък“ (Белфасткото споразумение от 10-ти април 1998 година) във всичките му измерения, както и защита на целостта на Единния европейски пазар.

Европейската комисия ще направи равносметка с Европейския парламент и държавите-членки отново в понеделник с оглед на подготовката на Съвета по общи въпроси (за Член 50 от Европейския договор) във вторник сутринта“.

Според източници на Ройтерс Мишел Барние е заявил на държавите-членки от ЕС, че Великобритания е променила позицията си, приемайки, че предлаганата т Лондон замяна на ирландския предпазен механизъм не може доведе до създаването на митническа граница на остров Ирландия.

„Що се отнася до митницата, те признаха, че решението не може да доведе до създаването на граница в Ирландия“, заяви неназован европейски дипломат и добави, че това е причината Барние да се срещен с европейските посланици в Брюксел, за да оправдае навлизането в засилени преговори с Великобритания през уикенда.

Други двама висши дипломати от ЕС посочиха пред Ройтерс, че възможното решение може да включва два елемента: запазване на Северна Ирландия в митническия съюз на Обединеното кралство и в същото време да се гарантира, че митническите и регулаторните проверки ще се извършват заедно.

Според неотдавнашно предложение на Обединеното кралство регулаторната граница ще се движи в Ирландско море между Северна Ирландия и Великобритания. Източниците на Ройтерс казаха, че те разбират, че митническите проверки могат да се извършват там, както и според планът, който се обсъжда сега.

Това представлява промяна спрямо последните дискусии между ЕС и Обединеното кралство, при които Лондон предложи да се извършват разпръснати из целия остров Ирландия митнически проверки, което обаче беше отхвърлено от Единния блок като неработоспособно предложение, което не предлага достатъчно защита на единния европейски пазар.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон намекна, че „следващите няколко часа“ могат да бъдат решаващи по отношение на възможността за пробив по Брекзит сделката.

На въпрос на репортер на Ройтерс дали има „проблясък на надежда“ по отношение на споразумение за Брекзит, Макрон отговори: „Нека изчакаме следващите няколко часа“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар