Ердоган: Турция ще даде урок на Хафтар, ако възобнови атаките в Либия

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери, че страната му ще „даде урок“ на либийския маршал Халифа Хафтар, ако възобнови сраженията в северноафриканската страна, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Агенцията припомня, че главнокомандващият Либийската национална армия (ЛНА) напусна преговорите в Москва, без да даде съгласие за спазването на режима на прекратяване на огъня, договорен между турците и руснаците.

„Няма да се колебаем да дадем заслужен урок на Хафтар, ако той продължи атаките си срещу законната администрация на страната и нашите братя в Либия“, заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на „Партия на справедливостта и развитието“.

Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че инициираните от властите в Германия преговори за разрешаване на конфликта в Либия няма да имат смисъл, ако Халифа Хафтар не измени позициите си. Дипломат №1 на Турция коментира темата, след като преговорите за мир в Либия, проведени по-рано в Москва не дадоха резултат, предава TACC, като се позовава на анкарския телевизионен канал Haberturk.

Преговорите в Москва, инициирани по-рано от Русия и Турция приключиха късно вечерта на 13 януари, след като Хафтар напусна руската столица без да подпише споразумение за прекратяване на военните действия.

„Отказът на Хафтар да подпише споразумение за примирие в Либия демонстрират кой иска мир и кой иска война. Берлинските преговори няма да имат смисъл, ако Хафтар продължи (с тази си позиция)“, заяви Чавушоглу, цитиран от турския телевизионен канал.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар