Ердоган с нов ход: Заведе дело срещу нидерландски политик за карикатура в Twitter (СНИМКИ)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде днес жалба срещу крайнодесния холандски политик Геерт Вилдерс заради обиден туйт, съобщиха Анадолската агенция и Reuters. Повод е публикуван от лидера на „Партия за свободата” пост в социалните мрежи с обидна карикатура на Ердоган, в която е определен като терорист. Този акт беше осъден от няколко турски официални лица, включително от външния министър Мевлют Чавушоглу.

Това се случи в събота, а в понеделник Вилдерс пусна изображение на потъващ кораб с турско знаме. „Чао чао @RTErdogan. Изхвърлете Турция от НАТО ”, написа той под изображението.

Адвокатите на Ердоган заведоха дело с прокуратурата в Анкара във вторник, заявявайки, че турските съдилища са компетентни по въпроса, тъй като обидите са насочени към турския президент, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на документа, подаден от адвокатите.

 

„Въпреки че престъплението е извършено директно срещу лицето в президентския стол, ценността, която се нарушава, е политическата държавна структура на държавата“, казват адвокатите, според агенцията. Те заявяват, че коментарите на Вилдерс не могат да се разглеждат като израз на свободата и че той е накърнил „честта, достойнството, характера и репутацията на Ердоган“. Ердоган настоява за наказателно преследване срещу нидерландския политик по член „Посегателство срещу честта и достойнството на президента на Турция”.

 

Анкара отдавна критикува възгледите и политиките, изложени от Уайлдърс, лидер на Партията на свободата. Външният министър Мевлют Чавушоглу в неделя го нарече „загубен расист“, който се опитва да получи подкрепа с враждебност към исляма и чужденците. „Време е Европа да спре своите разглезени, фашистки настроени политици“, написа Чавушоглу в Twitter.

 

Девлет Бахчели, лидер на Турската националистическа партия на движението и съюзник на Ердоган, заяви във вторник, че Уайлдърс има „тъмни връзки“ с терористични организации.

„Дегенериралият лидер на Партията на свободата се наведе толкова ниско, че да нарече нашия президент терорист. Той показа кой наистина е терористът, фашистът и варваринът ”, каза Бахчели на членовете на своята партия в парламента.

 

„Фашизмът не е в нашата книга, той е във вашата книга. В нашата книга е социалната справедливост „, заяви Ердоган в неделя на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източната провинция Малатия и определи Вилдерс като „фашист”. Ходът идва ден след като Ердоган призова турците да бойкотират френски стоки заради изображения на пророка Мохамед, изложени във Франция, които някои мюсюлмани смятат за богохулни.

 

Вилдерс често шокира холандския политически елит и обижда мюсюлманите, припомня Reuters. Той е един от най-изявените крайно десни политици в Европа и е бил ключова фигура в оформянето на имиграционния дебат в Холандия през последното десетилетие, въпреки че никога не е бил в правителството, посочва Reutrers. Вилдерс e с оправдателна присъда по дело за реч на омразата през 2011г. за забележки, оприличаващи исляма на нацизъм и призоваващи за забрана на Корана. Миналият месец Вилдерс беше оправдан от апелативен съд за дискриминация, въпреки че съдът потвърди присъда за умишлено обида на мароканците като група.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар