Ердоган заплаши: От 18 000 бежанците на границата с ЕС могат да станат 30 000

Турският президен Реджеп Ердоган заяви, че страната му ще разреши на бежанците да преминат границата и и да влязат в Европа. Той допълни, че страната му не може да се справи страната с нови вълни от хора, които бягат от разрушената от войната Сирия, съобщи АФП. 

Той заяви: „Какво направихме вчера? Отворихме портите“, каза Ердоган в Истанбул в първите си коментари, след като в четвъртък в Северна Сирия бяха убити 33 турски войски. „Няма да затворим тези врати. Защо? Европейският съюз трябва да спазва обещанията си.“

По думите му до момента на границата с Европа има 18 000 мигранти, броят им обаче може да достигне до 30 000 в събота. Ердоган подчерта, че сирийският режим на президента Башар Асад ще „плати цената“ за убийството на 33 турски войници в Идлиб.

Турският лидер заяви, че е поискал от Путин “да му се махне от пътя“ в северозападната сирийска провинция. За пореден път турският президент през последните два дни се зарече да остави „отворени портите“ за бежанците, стремящи се да достигнат до Европа.

Твоят коментар