ЕП одобри новата европейска комисия с голямо мнозинство

ЕП одобри с голямо мнозинството новата ЕК. Общо 707 евродепутати гласуваха, като 461 подкрепиха комисията „Фон дер Лайен“, 157 бяха против и 89 души се въздържаха. Това съобщава „Сега“. 

Ресорът, за който ще отговаря в новата ЕК българският еврокомисар Мария Габриел, ще бъде преименуван на „Иновации, наука, култура, образование и младеж“, обяви председателят на новата ЕК Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург. Досега ресорът на Габриел беше с название „Иновации и младеж“.

„Хората се вълнуват от бъдещето на децата и обществото. Културата и образованието са връзката между историята и бъдещето. Оттук блика нашата уникалност, душа, култура, разнообразие и наследство. Знам, че всичко това е в сигурни ръце с Мария Габриел. Ето защо с удоволствие искам да обявя, че портфейлът й ще бъде преименуван на комисар за иновациите, науката, културата, образованието и младежта“, заяви Фон дер Лайен в пленарната зала в Страсбург.

Урсула фон дер Лайен представи пред Eвропарламента екипа си от комисари, като и приоритетите на ръководената от нея ЕК. Фон дер Лайен обяви, че предстои „ново начало за Европа“ и подчерта, че ЕС трябва да бъде „сила, която се бори за мир и положителна промяна“. „Комисията прави всичко по нашия европейски начин, това е геополитическата комисия, която си представям и която Европа спешно има нужда да види, отбеляза Фон дер Лайен пред евродепутатите.

Основен приоритет на нейната ЕК ще бъде борбата с климатичните промени, стана ясно от изказването й в пленарната зала в Страсбург. В първите 100 дни новата ЕК планира да концентрира усилията си в тази посока, тъй като борбата с климатичните промени като „екзистенциален въпрос“. Фон дер Лайен даде пример наводненията във Венеция и пожарите в Португалия, и подчерта че „нямаме нито минута за губене“.

„Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж, тя ще ни помогне на намалим емисиите, създавайки работни места, всичко обаче трябва да е в услуга на европейските народи, те искат и чакат Европа да се задейства по отношение на климата, искат евтина и чиста енергия“, каза Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че са необходими иновации във всички сектори, както и че „няма бъдеще без дигитализация, която е навсякъде“. Според шефката на новата ЕК е необходимо създаването на обща платформа за киберсигурност.

Модернизация е необходимо да бъде направена и на многогодишния бюджет на ЕС, тъй като предизвикателствата днес са много по-различни от тези преди 7 години. Фон дер Лайен изтъкна в ЕП като основно предизвикателство решаването на проблема с миграцията. „Европа винаги ще предоставя убежище на тези, които се нуждаят от международна закрила, но само на тези, които се интегрират“, каза тя пред евродепутатите. Германката бе категорична, че „не може да има никакъв компромис що се отнася до върховенството на закона. Никога няма да има“.

По отношение на Брекзит Фон дер Лайен изтъкна, че винаги подкрепя оставането на Великобритания в ЕС, но и ще уважи решението на британския народ. Новата ЕК ще работи с Великобритания за сключване на споразумение за свободна търговия, ангажира се тя.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар