ЕНП не признава Вестагер за водещ кандидат за шеф на Еврокомисията

Евродепутатът от Европейската народна партия от досегашния парламент Елмар Брок заяви, че не признава кандидатката на новата либерална  група „Обновете Европа“ Маргрете Вестагер за неин водещ кандидат. Това предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Германският политик  мотивира тезата си така: „Ако госпожа Вестагер се бе кандидатирала за шпиценкандидат, тя щеше и да бъде такава. Но ние искаме кандидатите да отидат при хората, а не да излизат пред тях, след като хората вече са си казали думата. В това е основната разлика“.

Либералната група – по-рано АЛДЕ, а сега „Обновете Европа“, е против системата „водещ  кандидат“ и вместо това предложи няколко претендента за поста преди евроизборите.
Еврокомисарят за конкуренцията Вестагер се появи на дебатите с останалите водещи кандидати непосредствено преди и след изборите за  Европейски парламент. Според Брок до последния момент е имало неяснота кой е реалният кандидат на либералите за председател на Европейската комисия – Вестагер или лидерът на групата Ги Верхофстат.

Брок и френският му колега Ален Ламасур дадоха брифинг пред журналисти, на който защитиха процедурата за водещ кандидат седмица преди заседанието на Европейския съвет следващата седмица. На него се очаква да бъде взето решение за фигурите, които ще поемат важни постове в ЕС, включително и председател на следващата Еврокомисия.

На въпрос на „Хоризонт“ не е ли странно един френски евродепутат да работи срещу собствения си президент, Ламасур отговори: „Не, защото не знам позицията на френския президент. Той направи интерпретация на прочита на договорите, но не е казал кой иска да е начело на Комисията. Хвалил е доста хора, и Мишел Барние сред тях, но не само него. Това, което сега искаме да напомним е, че договорът от Лисабон задейства парламентарна система. При нея държавните и правителствени ръководители трябва да предложат име на ръководителя на изпълнителната власт за гласуване в Европейския  парламент, но те трябва да държат сметка за резултата от изборите“.

Френският президент Еманюел Макрон е против системата за шпиценкандидат, а според медийни публикации, той подкрепя за високия пост главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние. Последният правеше обиколки в  редица страни членки по време на предизборната кампания, без да огласява публично срещите си.

Източник: БНР


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар