Емил Караниколов: Коалиционен съвет ще вземе решение за оставката на Бисер Петков

„Това е изключително тежък сектор, от който зависят съдбите и социалният живот на българските граждани. Аз лично благодаря на Бисер Петков за доброто отношение и колегиалността към мен“.

 

Така министърът на икономиката Емил Караниколов коментира в „Панорама“ по БНТ оставката на социалния министър, която беше поискана и приета от премиера Бойко Борисов днес.

„Това е решение на Министерски съвет, което не мога да коментирам. Разбрах, че другата седмица в началото ще има Коалиционен съвет, има си лидери, които ще вземат това решение“, уточни още Караниколов.

Министърът на икономиката беше един от участниците във визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ и коментира резултатите от срещата му с президента Тръмп.

Караниколов цитира изказване на посланика на САЩ Херо Мустафа, чиято оценка е „историческа среща, която води до началото на развитие на нови отношения с всички стратегически приоритети, посочени като ангажименти“.

„Видях двама лидери, които обсъждаха политики и стратегическо партньорство, те не си говореха за сделки“, коментира Караниколов.

Относно темата с доставките на газ и перспективата България да бъде разпределителен хъб за Балканите, министърът заяви, че по този начин ще разпределяме газ на други страни и ще имаме печалба. Идеята е да имаме много източници, които да ни дават конкурентни цени, обясни министърът на икономиката.

 

Пред американския  президент бе представено глобалното виждане и бизнес плана на България да се превърне в регионален енергиен хъб, цитира Мустафа министърът. Той припомни, че целта е независимост на енергийните доставчици, което ще доведе до конкуретни и понижени цени.

 

Борбата за всеки инвеститор в региона е голяма, каза още Караниколов. Според него американските инвестиции няма да дойдат заради стратегиеското ни партняорство със САЩ, а заради добър инвестиционнен климат.

 

Вече сме на 37 място сме по Икономическа свобода, изкачихме се с 11 позици за година, каза министърът. Той обаче каза, че много от инвеститорите продължават да се оплакват от често променяни закони, така че се повишава тежестта на бизнеса.

 

По отношение на Фолксваген той заяви , че компанията още не е взела решение, но добави, че е добра идея няколко държави от региона да се обединят и да кандидатстват заедно занапред за  големи инвестизцонни проекти.

 

Ръстът на икономиката не може да се ускори заради няколко елемента – заради подценяваното образование, както и заради натрупания през прехода лош имидж на България. Времето на бързото забогатяване отдавна приключи, добави Караниколов.

 

Основна пречка за растежа на българската икономика е нивото на образованието, заяви министърът на икономиката.

„За съжаление държавата ни 30 години бе абдикирала и от образование, и от култура“, отбеляза той.

Според него в този период сме успели и да „опетним много лошо името на България“, като в първото десетилетие след промените много хора са станали милионери, без да работят, и българите са започнали да мислят, че това е нормално.

 

„Името на България е очернено, и затова с Румъния сме под мониторинг“, заяви той, и добави: „Личното ми мнение е, че мониторингът не трябва да отпада, защото той ни научи на много неща. Но мониторингът трябва да е за всички държави в ЕС, корупцията не тръгва от България и не е само в България.“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар