Емил Димитров: Язовир не се пълни с протести, а с разумно управление, с намаляване на загубите

С протести язовир не се пълни, той се пълни с разумно управление, с намаляване на загубите. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„През цялата година сме изпълнявали всички заявки, които искат и земеделци, и граждани, но в момента ние се колебаем дали дадем 2 милиона през август месец или само един. Защото законът изрично казва, че първо се дава за питейно-битови нужди, после за минерални, земеделски и тогава са другите. Ние трябва да я пазим за гражданите“, подчерта той.

„Ако и тази поредна година не вали, ние ще пазим водата само за гражданите. Защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано, да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш“, добави министър Димитров.

Лъжливо твърдение е, че част от водата, която се намира в язовирите, минава през ВЕЦ-овете да прави ток, каза още министърът.

„Излезе информация, че част от водата, която се намира в язовирите за напояване, едва ли не минавала през ВЕЦ-овете да прави ток и изтича в реката. По този начин са се източвали язовирите в България. Изключително лъжливо твърдение“, добави министърът.

„Язовир „Тича“ има два ВЕЦ-а. И двата ВЕЦ-а на язовир „Тича“ не работят от 2018 година август месец. Язовир „Жребчево“, това е язовир за напоителни цели. Едната посока отива към Сливен, а другата посока отива към Нова Загора. И в двете посоки на язовира са построени ВЕЦ-ове, които не работят март 2019 г. А когато пускаме вода за напояване, някои от тях работят. Водата за напояване преминава към тях и отива да напоява. Не е допускано от март 2019 година тези язовири да работят и да произвеждат ток, само ей така – да пуснеш водата. Имаме проблем с язовир „Жребчево“, тъй като той захранва реката, която преминава през Сливен. В Сливен гражданите имат вода, взимаме малко вода от язовира, другото е сондаж“, обясни той.

„Кит 2228“ и „Строй експерт“ и „Строй експерт инженеринг“ – всичките не работят на енергиен режим от март 2019 година. Преработват вода за напояване, когато се пускат“, каза още министър Димитров.

Той обясни, че на язовир „Ястребино“ няма ВЕЦ. „Язовир „Ястребино“, в продължение на години притокът му е много малък, а ние даваме за напояване, за питено-битови нужди. Конкретно за тази година сме дали 6 милиона. Имаме заявка за още 2 милиона. Осем милиона тази година за напояване, притокът ни е 3 милона и 300“, добави министърът на околната среда и водите.

 

Ще има санкции за замърсяването на Марица, включително ще искам да има пречиствателна станция на този колектор, каза още министърът.

„Изчакваме последните проби, за да разрешим водата да се ползва и за питейни нужди. В момента сме казали, че е само за битови нужди. Нека прокуратурата да се произнесе, ние присъди няма да даваме. Не ми е приятно това, което става и това, което се цапа в цялата страна. Сега ще трябва да чистя пестициди от 80-та година“, добави той.

Димитров обясни, че качеството на водата край Хасково е добро.

Министърът подчерта, че се грижат и за промишления бизнес, и за енергетиката, и за земеделците, и за питейно-битовите нужди на хората.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар