Емил Димитров: Да оставим ли половин България без вода, за да спазим закона?

7400 е броят на ВиК операторите, които ползват питейно-битово водоснабдяване. От тях 2960 нямат издадено разрешително. Веднага трябва да бъдат изпратени на прокуратурата. Знаем ги поименно.
Това заяви в Министерски съвет екоминистърът Емил Димитров след заседание на кабинета, съобщава БГНЕС, цитирана от DarikNews.

 

„Да оставим ли половин България без вода, за да изпълним закона? Хората не са виновни. Да разреша ли хората да си подадат оставките, защото те не искат да страдат за проблеми от 30 години, а някой е решил да ги вземе за изкупителна жертва и да се обучава по тях. Утре като се наредят всички да си подадат оставката, какво мога да направя, да я върна ли, да сложа моята“, попита министърът в отговор на журналистически въпрос.

 

„В петък, в 11:00 часа, директори на ВиК дружества идват да ми кажат какво искат“, обяви министърът. От пресцентъра на МОСВ потвърдиха за предстоящата среща с регионалните структури на МОСВ заради създалото се напрежение в системата. Министър Димитров е получил тревожни писма от множество от регионалните структури, съобщава пресцентърът. В писмата се настоява да бъде обсъдена създалата се обстановка на несигурност и недоверие в администрацията след проведените акции, проверки и арести в структури от системата на МОСВ. Според ръководителите на структурите това води до стрес и несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролните и превантивни функции на служителите. Затруднено е изпълнението на техните задължения. Случващото се води до демотивация и страх сред служителите. Заявено е намерение на утвърдени експерти за подаване на оставки и напускане на системата. Освен това голяма част от потенциала на инспекциите е ангажиран всекидневно, включително извън работно време, за подготовка на голям обем документация, копия на преписки, проверки и обяснения във връзка с водените множество производства. Всичко това пречи на нормалното функциониране на администрацията в полза на гражданите. Изразяват се опасения, че в обществото възниква недоверие към структурите като институции, опазващи околната среда. Във връзка с изразените силни тревоги е насрочена извънредна среща, на която са поканени директорите на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, 4-те Басейнови дирекции и 3-те национални парка. 

Министърът на околната среда Емил Димитров съобщи също, че днес Министерският съвет е приел решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. По думите на министъра, това е било дълго отлагано решение, което обаче е било задължително за приемане. Министърът изтъкна, че заради силната поляризация по темата в обществото, е изтеглил спорните параграфи от законопроекта и с днешното решение на кабинета се приемат само онези от тях, които са от изключителна важност за държавата и са обсъждани вече със службите на ЕК.

С частичното приемане на законопроекта е направен компромис, който обаче ще даде възможност да се намерят решения за много от повдигнатите през годините въпроси за ефективното управление на мрежата „Натура 2000“ в България и значително ще бъдат намалени рисковете от неблагоприятни последици за държавата, смята министърът.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар