Еманюел Макрон: Армения и Азербайджан вървят към примирие

Армения и Азербайджан се придвижват „към примирие“, за да прекратят боевете за Нагорни Карабах, заяви френското председателство Минската група пред AFP, предава Агенция „Фокус“.

Висши дипломати от воюващите страни се срещнаха в Москва, въпреки че сблъсъците около спорния регион не показаха никакви признаци на отслабване.

„Ние се придвижваме към примирие тази вечер или утре, но то все още е крехко“, заяви кабинетът на президента Еманюел Макрон в изявление пред AFP.

Макрон разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян късно в четвъртък и с президента на Азербайджан Илхам Алиев в петък.

Френското президентство заяви, че разговорите са част от „координиран процес“ с руския президент Владимир Путин от началото на седмицата.

През следващите дни ще бъде договорено възобновяване на мирните преговори в рамките на така наречената Минска група, която оглавява усилията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за прекратяване на дългогодишния Карабахски конфликт.

Франция съпредседателства групата съвместно с Русия и САЩ.

Преговорите за Нагорни Карабах на ниво външни министри започват в Москва в 15:00 часа (местното време съвпада с българското), съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в петък в Москва ще се проведат консултации между Азербайджан и Армения на ниво външни министри.

„Външните министри пристигат в Москва и днес ще започнат да работят с руския външен министър Лавров. Очакваме тази среща да започне в три следобед“, каза Песков пред репортери.

През последните дни руският президент неведнъж призова страните към примирие и преговори. Военните сблъсъци, най-големите в региона от 1994 година насам, не стихват от 27 септември.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар