ЕК приветства плановете на Германия и Франция за възстановяване след Covid-19

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства съвместното предложение на Франция и Германия за плана за възстановяване след пандемията.

„В предложението се отчитат мащабите на икономическото предизвикателство, пред което Европа е изправена и правилно се поставя акцент върху необходимостта да се търси решение в рамките на бюджета на ЕС и неговата основа“, отбеляза Фон дeр Лайен, цитирана от БНР.

„То е в посока, в която работи Европейската комисия, като вземе предвид и гледните точки на страните членки и Европейския парламент“, се казва в изявлението.

В него се подчертава убеждението на Комисията, че стратегията за икономическо възстановяване трябва да се базира на три основни стълба, които да действат заедно.

Първият са незабавните мерки, предприети от страните членки в подкрепа на икономиката, основно под формата на гъвкава рамка за държавна помощ и задействането на предпазната клауза на пакта за стабилност и растеж, както и подкрепата на Европейската централна и Европейската инвестиционна банка.

Вторият е 540-те млрд. евро заеми под различни форми, които са в основата на европейския отговор, в т.ч. и на програмата за краткосрочна заетост SURE.

Третият е многогодишната финансова рамка начело с инструмент за възстановяване, които Комисията ще приеме следващата седмица.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар