ЕК: Преговорите със Скопие и Тирана може да започнат до няколко седмици

Европейският съюз може да започне присъединителни преговори с Албания и Северна Македония в рамките на няколко седмици, тъй като и двете страни показват добър напредък в подготовката си. Това заяви европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи, цитиран от Reuters.

Франция, която блокира започването на преговорите с двете страни през октомври, напоследък дава сигнали, че процесът може да започне, ако Европейската комисия излезе с положителен доклад през март. А Вархели каза, че докладът на Комисията, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, е обнадеждаващ.

„Има сериозен напредък и в двете страни. Много ме окуражава фактът, че тези две страни са избрали да ускорят (подготовката си)“, каза той след среща на Вишеградската група със страните от Западните Балкани в Прага.

„С този доклад се надявам да убедя държавите-членки, че те са готови и ние трябва да сме готови да започнем преговори“, подчерта комисарят и добави, че се надява силно „през следващите седмици да започнат преговорите със Северна Македония и Албания“.

Френският президент Еманюел Макрон отказа да одобри началото на преговорите за присъединяване на среща на върха през октомври, като заяви, че процесът на приемане на нови членове трябва да се промени.

Този месец Комисията предложи реформи в процеса на присъединяване в съответствие с френското предложение, направено през ноември, с които европейските правителства ще получат по-голяма роля и ще имат право да спрат преговорите или да замразяват средства за страните-кандидатки.

 

Източник Агенция „Фокус“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар