ЕК глоби пет големи банки с над 1 млрд. евро заради валутен сговор

В четвъртък мощният антитръстов орган на Европейския съюз наложи глоби за един милиард евро на пет големи банки, включително „Барклис“ и „Ситигруп“, за тайни споразумения на валутния пазар, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Европейската комисия глоби Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan и японската банка MUFG на обща стойност 1.07 милиарда евро, след като установи, че търговците са се съгласили да определят обменните курсове чрез електронни чат стаи, се казва в изявление.

Комисията заяви, че швейцарският гигант UBS не е получил глоба, тъй като е разкрил тайното споразумение на властите.

„Тези картелни решения изпращат ясно послание, че Комисията няма да толерира тайно поведение в който и да е сектор на финансовите пазари“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

„Поведението на тези банки подкопава целостта на сектора за сметка на европейската икономика и потребителите“, добави тя.

Решението включва два случая на форекс манипулация, като първият е известен като „Есекс Експрес“ и „Джими“, защото всички търговци (с изключение на Джими) са живели в окръга на изток от Лондон.

Другата беше наречена „Трипосочен бананов сплит“, въпреки че изпълнителната власт на ЕС не обясни защо.

„Някои от търговците създадоха чат-стаи и след това се поканиха да се присъединят, въз основа на техните търговски дейности и лични афинитети, създавайки затворени кръгове на доверие“, обясни комисията.

Сговорът се е състоял между 2007 и 2013 г., приблизително годините на финансовата криза.

 


Източник: epicenter.bg

Добави коментар какво мислиш по темата!