ЕК: Бюджетът на Евросъюза трябва да бъде одобрен до края на германското председателство

Европейският съюз би трябвало да постигне споразумение за дългосрочния бюджет на общността за периода 2021-2027 г. по време на председателството на Германия, което приключва на 31 декември. Това заяви Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.
Според ЕК германското председателство на ЕС ще успее да намери решение на проблема с очакваното вето на Унгария върху бюджета на 27-членния блок.

ЕК предупреди за „вървящата дискусия“ в рамките на Европейския съвет и подчерта, че настоящото председателство трябва да намери решение за това, „тъй като това е негова отговорност“.

По-рано в понеделник стана ясно, че Унгария ще наложи вето върху бюджета на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро и върху пакета за възстановяване на стойност 750 милиарда, тъй като Будапеща не иска планираните отпускани средства да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона.

Полша, която подобно на Унгария е разследвана от ЕС за подронване на върховенството на закона и рискува да загуби милиарди, също може да наложи вето върху бюджета.

„В момента в Съвета тече дискусия и настоящият председател на Съвета (Германия) трябва да потърси начините за постигане на ратификация на това споразумение, тъй като това е негова отговорност“, посочи говорител на Комисията.

 

Източник БНР


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар