Експерт: Фалшиво сирене се пробутва в училищата

Производството на сирене менте у нас се увеличава. Това показват официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите.

За първите пет месеца на 2019 г. мандрите са произвели 4 900 тона сирене с добавени растителни мазнини. За сравнение – от януари до май 2018 г. фалшивото сирене е било 4 605 т или с близо 300 т по-малко.

„Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха. Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите”, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR микробиологът д-р Сергей Иванов.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. тона сирене с растителни мазнини, сочат още данните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

„Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти”, допълни още д-р Иванов.

lupa.bg

Твоят коментар