Експерт: Очаква ни взривоопасно поскъпване на газа през октомври

Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г. не влезе в сила. Последните разчети на „Булгаргаз“ са били за 20 на сто по-скъпо синьо гориво спрямо август. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала да се направи проверка как газовото дружество е образувало новата цена.

„Трябва да подчертаем, че това решение на министъра да спре процедурата е брутално нарушение на закона. Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, комисията наблюдава действията на „Булгаргаз“ за ценообразуване и спазването на правилата“, заяви експертът от „Българския енергиен форум“ Христо Казанджиев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е лош сигнал към енергийния пазар, подчерта Казанджиев и допълни, че въпреки че министър Теменужка Петкова е принципал на „Булгаргаз“, тя няма право на такова вмешателство в работата на дружеството.

Според експерта това решение е политическо и информацията, че е било разпоредено от премиера Бойко Борисов, също е нарушение на закона. Едно такова спиране на процедурата не решава проблема, подчертава експертът.

Според Казанджиев през октомври цената на синьото гориво ще се увеличи взривообразно с 40% вместо плавно само с 20%, както бе предвидено сега.
Големият проблем е, че „Булгаргаз“ в момента работи на загуба, защото купува газа по-скъпо и го продава по-евтино, подчертава Казанджиев.

Обявяването на новия договор с„Газпром“ е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на природния газ в годишен план е 15%, а не 40, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец.

По новия договор цените на газа в България зависят от текущите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ намалява и е нормално цената да спадне, но през есента и зимата тя се покачва заедно с увеличаването на търсенето.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар