Експерт обясни значението на успешните тестове на руската хиперзвукова ракета „Циркон“

„Получихме оръжие, даващо на руския флот преимущество над най-съвременните и мощни флоти на света“, заяви пред вестник „Взгляд“ военният експерт Виктор Мураховски, коментирайки успешните изпитания на руската хиперзвукова ракета „Циркон“ от фрегатата „Адмирал Горшков“ в Бяло море.

„Днешното изстрелване на „Циркон“ е много значимо събитие, нов етап в развитието на руските оръжейни системи“, каза Виктор Мураховски, член на експертния съвет на колегиума на Военно-индустриалната комисия.

„Съвременните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана не са способни да обработват хиперзвукови маневрени ракети. Затова „Циркон“ е в състояние да пробие всяка отбрана на кораб или корабни формирования и да порази целта. Получихме оръжие, което дава на руския флот предимство пред най-модерните и мощни флоти в света“, каза източникът.

Коментирайки видеото на изстрелването на ракетата, където тя визуално „изчезва“ от зрителното поле, експертът обясни, че „Цирконът“ се ускорява до хиперзвукови скорости само когато навлезе в траекторията на полета. „По-нататъшното наблюдение на ракетата се извършва чрез телеметрия, тъй като човешкото око не може да види хиперзвук. Това, което виждаме във видеото, са първите секунди от полета, там все още няма хиперзвукова скорост “, каза Мураховски.

„Противокорабните ракети „Оникс“ (ЗМ55) работят по абсолютно същия начин. Барутният акумулатор на налягане изхвърля ракетата от тръбата на универсалния комплекс за стрелба с кораби, след което в носа се задействат корекционните двигатели, които я извеждат по траекторията. Освен това ракетата тръгва към горните слоеве на атмосферата, където ускорява до скоростта, определена от полетната задача. Но ако „Оникс“ е свръхзвукова ракета, то „Циркон“ е хиперзвукова. В същото време може да се използва на едни и същи повърхностни и подводни кораби, където има ракетни установки „Калибър“ и „Оникс“, заключи събеседникът.

По-рано ръководителят на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов докладва на руския президент Владимир Путин за успешното изстрелване на хиперзвуковата крилата ракета Циркон. Ракетата е изстреляна от фрегатата „Адмирал Горшков“ от Бяло море по цел в Баренцово море, далечината на полета е била 450 км, скоростта е била повече от осем Маха, съобщава РИА Новости.

Източник: Агенция „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар