Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието

Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието заради предприетите действие с язовир „Цонево“ и карстовите извори. Това каза в студиото на „Питай БНТ“ инж. Добромир Симидчиев, експерт в областта на водоснабдяването и бивш зам. – министър на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му обаче, ако сушата продължи две-три години, тогава ще бъде неприятно.

Винаги има възможни решения, за да не се допуснат водни кризи в градовете в страната, но въпросът е за колко време могат да се реализират и колко могат да струват, каза още той.

За случая с язовир „Камчия“, който водоснабдява два ВиК оператора – в Бургас и Варна, експертът заяви, че там проблемът е отчетен и вече има набелязани мерки.

„Варна има алтернативни източници. Водните количества, които Варна получава от язовир „Камчия“, са почти два пъти по-малки, в сравнение с миналата година и е увеличен дебитът от язовир „Девня“. Варна има и друга алтернатива – язовир „Цонево“. Ситуацията не е критично драматична“, каза Симидчиев.

Експертът обясни защо има опасност от криза с водата. По думите му повечето от язовирите у нас са многогодишни изравнители и проблем може да се яви, когато има не една единствена година със суша, а поредица от няколко години.

„Нещо подобно наблюдаваме сега. Годината може да не се е различавала драстично от останалите, но когато две или три години се натрупат една до друга с по-ниски стойности на валежите, тогава се вижда изпразването на тези язовири. Нивата в тези язовири са паднали, но ситуацията не е критична. Има голяма разлика с Перник“, категоричен е експертът.

Причина за изпразването на язовирите е не само сушата, а също незаконната консумация, кражбите на вода.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар