Експерт: Новото гръцко правителство няма да успее да намали бързо данъците

Икономистът Светослав Данчев, който от години живее в Атина, прогнозира пред БНР, че новото гръцко правителство няма да успее да изпълни обещанието си за намаляване на данъците толкова бързо, колкото обществото очаква.

За предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Данчев коментира, че рязкото намаляване на ставките ще доведе до проблеми с дефицита, което би създало сериозен проблем.

„Гърция има едни от най-високите ставки на облагане, особено за средната класа и хората с малко по-високи доходи. Проблемът е високият дълг, който има Гърция. Ако те се променят, това означава, че дългът на Гърция ще продължи да е висок за по-дълго време“, обясни той.

Според него има възможност в средносрочен и дългосрочен план да бъдат намалени данъците, без да има проблеми за дълга, но това трябва да стане постепенно.

Данчев смята, че начинът на управление – с технократи, най-вероятно ще бъде приет положително от инвеститорите.

„Но ако правителството избърза с популистки мерки или мерки, които намаляват данъците, но поставят в опасност бюджетните цели, това едва ли ще помогне за привличане на инвестиции“, добави той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар