Експерт: Българите спестяват и по време на епидемия, 57 млрд. депозити

Депозитите на физически лица са се увеличили. Не се сбъдна прогнозата за рязък спад в търсенето на кредити заради епидемията от COVID-19.

Това заяви финансовият експерт Деян Василев по БТВ. По думите му ипотечните кредити към края на юли възлизат на 11 млрд. лв., а потребителските са малко над тази сума. Експертът уточни, че депозитите на физически лица са за 57 млрд. лв. и спрямо миналата година са се увеличили със 7,7 на сто.

„Хората успяват дори и в кризата да спестят. Тази цифра показва реални спестявания. При потребителските и ипотечните кредити има една кредитна ваканция и тепърва ще дойде денят за равносметка“, посочи Василев.

Една от антикризисните мерки на правителството беше 6-месечен отсрочка на кредитите, считано от 1 юли, но при определени условия. За тази мярка са одобрени 85 343 хил. физически лица и 12 156 фирми.

Това е един буфер, за който ние не знаем. Тези кредити са отсрочени до 31 декември и – ако има влошаване на кредитната система, тя би се видяла на 1 януари 2021 г., уточни експертът.

 

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар