Експерт: Ако „Кугър“ зависне над „Пирогов“ или военна болница, няма да останат и половината стъкла

 Хеликоптерите „Кугър“ не могат да изпълняват медицински задачи подобно на хеликоптерите линейки.

 

Това заяви експертът и член на ХЕМС Мариян Боновски в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

„Няма нито едни аргумент, който да може да покаже, че „Кугър“ може да изпълнява дейности и задачи по ХЕМС“, каза той, но допълни, че ако правителството иска да се откаже от четири хеликоптера, те има как да бъдат използвани за други цели. 

 

Боновски посочи още, че ако „Кугър“ кацне на покрива на Пирогов ще пропадне до ниво минус 2 на сградата, а шумът би изпочупил стъклата. „Медицинският хеликоптер е линейка. Той може да кацне навсякъде. Не може да спасяваш някой с ТИР“, каза още Боновски.

 

По думите му по стандарт медицински хеликоптер не може да тежи повече от 3,5 тона, а един „Кугър“ е с тегло 9 тона и допълни, че изглежда някой иска просто да се освободи от четири такива хеликоптера.

 

Според Боновски тези „Кугъри“ може да бъдат използвани за евакуация и за подобни мисии, но не и за превоз от и до болници. Той допълни, че много по-скъпи са и летателните часове на тези хеликоптери.

 

Експертът уточни, че ако страната ни стане член на ХЕМС, ще трябва да изградим цялостна система за управление на медицинските хеликоптери, която започва с реформа в работата на телефон 112.

 

„Само в разговорите губим 8-10 минути. По стандарта на ХЕМС хеликоптерът трябва да е излетял до петата минута от подаване на сигнала“, казва Боновски.

 

Това означава също, че за да има адекватна реакция, трябва да се изградят специални бази за медицинските хеликоптери на точно определени места в страната, за да може логистиката на въздушните спасявания да бъде ефективна и да отнема максимално малко време. Боновски обяви още, че съседните ни страни използват Еврокоптер.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар