Експерти: Крайният потребител нищо не печели от намаленото ДДС за ресторантьорите

Тази мярка нито ще изсветли сектора, нито ще свали цените, категорични са специалистите

Крайният потребител няма да спечели нищо от намаленото ДДС за ресторантьорите. В това бяха категорични финансовите експерти Юлиан Войнов и проф. Боян Друканкев пред БНР.

„Когато се прави намаляване на ставки по ДДС се създават предпоставки за злоупотреби и се усложнява администрирането на данъчната система,“ каза финансистът Юлиан Войнов. Той коментира, че по принцип ДДС се намалява на стоки и услуги, а не на цял бранш.

„Не е ясно как с намаляването на тази ставка, която създава предпоставки за злоупотреби, ще се изсветли ресторантьорският сектор“, изказа съмнение финансистът и добави, че в България данъчната структура е изградена така, че основната тежест от данъчните приходи пада върху косвените данъци върху потреблението.

По думите му България е на втора място след Хърватия в ЕС по дял на данъците върху потреблението с 51,3% от всички данъци, събирани в държавния бюджет.

Войнов посочи, че целта на намаляването на ДДС би трябвало да е да се насърчи потреблението, т.е. хората с малки доходи да имат възможност да потребяват повече, но в случая това не е налице:

„Сега няколко пъти беше казано, че целта не е да се намалят цените в ресторантите. Хората от бранша заявиха също, че няма да свалят цените, а ще задържат някаква част от приходите за себе си и да могат да оперират повече“.

Финансистът изказа подозрение, че това решение за 9% ДДС показва обещание към някакъв сектор, който е важен за нещо друго, примерно за подкрепа на предстоящи избори.

В предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев заяви, че винаги, когато се прави данъчна реформа, се гледа смисълът на тази промяна:

„Сигурен съм, че и министърът на финансите Владислав Горанов и г-жа Менда Стоянова едва ли откриват някаква логика, защото дали намаляването на ДДС ще докара повече клиенти в ресторантите и баровете, или не. Отговорът е „Не“. Защото те не се нуждаят от повече клиенти, а клиентите се нуждаят от сигурност за себе си, за децата си, ако влязат в ресторант. От тази гледна точка това решение не решава нищо“.

Той беше категоричен, че крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Дори предположи, че цените не само няма да се намаляват, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС.

Според проф. Дуранкев намаленото ДДС е рисково натоварване на държавата и ще има ефекта на снежната топка от искания за намаляване на ДДС в други сектори.

„Очаквам бумерангов ефект – този, който предложи намаляването на ДДС, да бъде ударен от бумеранга. Финансовият министър натрупа негативи от загубите в хазарта – това е негова лична грешка. Сега се опитва да запише червена точка със събирането на приходите в бюджета. Първата положителна стъпка за него ще е да отстоява позициите си да не се намалява ДДС в ресторантьорството.“

Твоят коментар