Екатерина Захариева: С шейх Абдула говорихме за увеличение на търговския обмен между България и ОАЕ

Говорихме за увеличение на търговския обмен между двете държави, който направо е нищожен, в сравнение със възможностите, които имат и България, и ОАЕ като пазар. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на официално посещение в България, предаде Агенция „Фокус“.

 

„За мен е радост да посрещна шейх Абдула като продължение от няколкото срещи, които имахме – посещението ми миналата година и това на министър-председателя през ноември миналата година“, посочи тя.

 

„Вярвам, че 10 години след посещението му в България, днес договорихме всичко, за което се разбраха престолонаследникът на ОАЕ и премиера Бойко Борисов в Абу Даби – да издигнем отношенията ни на по-практично ниво и да установим директни канали за комуникация за бързо изпълнение на договореното“, допълни Захариева.

 

„Само в рамките на последните няколко месеца има над 12 посещения на министри от двете държави. На нас много ни се иска да видим и по-бързи резултати от тези посещения“, заяви външният министър. „

 

Считам, че 3 хил. българи, които живеят в ОАЕ, които са най-голямата българска общност в арабска държава, също дават една добра основа на топлите връзки, които има между двете държави“, коментира Екатерина Захариева.

 

„С държавата, която направи от пустинята градина и от морето земя, и развива най- много високи технологии, много ми се иска България да осъществява близко сътрудничество в сферата на високите технологии и изкуствения интелект“, каза още тя.

 

Важното е, че се разбрахме да установим редовен контакт между нашите дипломати, така че да увеличим познанията си за регионите ни. Можем да си бъдем много полезни един на друг, каза още вицепремиерът.

 

„Поехме ангажимент българското правителство по-бързо да придвижи процедурата за даване на разрешение за т.нар. „пета свобода на авиокомпания“, която иска да оперира на българския пазар“, посочи Захариева.

 

„Много конкретни неща се разбрахме. Много работа има нашият екип да върши“, коментира тя и допълни, че трябва да се подпишат споразумения в сферите на икономиката, образованието и земеделието, за които съгласуването е започнало.

 

 

Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от новата ескалация и атентата върху двата кораба в Оманския залив, каза още Захариева.

 

„Няма как външни министри да не обсъждат и ситуацията в региона. За съжаление, ескалацията от вчера в Оманския залив“, коментира тя.

 

„Атентатът е само месец след като отново имаше нападение срещу 4 кораба в Оманския залив. Малко по-късно имаше и нападение срещу тръбопровод в Кралство Саудитска Арабия“, изтъкна външният министър. „Цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно. Призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителите на нападенията от вчера и от миналия месец“, заяви Екатерина Захариева.

 

„България е много близко до региона, не само географски. Споделяме общи предизвикателства. Това, което ни обединява, е непримиримостта и решението да се борим със всички средства срещу тероризма и екстремизма“, обяви тя.

 

„Сътрудничеството между ОАЕ и България в сферата на сигурността е едно от най-важните“, обърна внимание министър Захариева.

 

„Призоваваме за мъдрост, търпение от всеки една от страните в региона. Прибързани заключения не следва да се правят, но се случва два пъти за един месец“, посочи тя.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар