Единствената жена министър-председател на България – Ренета Инджова, вече 4 години живее без пенсия

Битката ѝ с НОИ приключила с неуспех за нея, но въпреки това се опитвала да подкрепя и помага на хора с подобни проблеми.
Новината, че Инджова ще бъде лишена от полагаемите си доходи за прослужен стаж, излезе още през 2015-а, но до ден днешен положителен развой на ситуацията все още нямало. Причината служебният ни премиер в периода 1994-1995 г. да не получава пенсия според нея е, че е била уволнена неправомерно, малко преди да навърши изискваната от закона пенсионна възраст. „От 26 г. съм в режим на изключване от обществения и политическия живот, защото съм уволнена неправилно“,
коментира тогава с огорчение тя.

Въпреки че опитала да осъществи контакт с Националния осигурителен институт , за да бъде разрешен проблемът, всъщност това така и не се случило.

А когато скандалът доби по-широки измерения,беше създаден инициативен комитет за да може Инджова да получи пенсия по заслуги.Събра се подписка, която бе внесена в Министерския съвет.Инициаторите на кампанията очакваха да бъде отворена процедура, въпросът да бъде отнесен до Народното събрание и депутатите да решат да ѝ присъдят индивидуална пожизнена награда във вид на пожизнена пенсия, но и това не се случило.

Въпреки че Ренета била наясно, че загрижени за нея хора са подели подобно начинание, тя не го подкрепила, защото не желаела да се моли за подаяние. В годините, в които Инджова живее без пенсия, се говореше, че дори чисти входа на кооперацията, която обитава, срещу заплащане. Информацията се оказа вярна, но начинанието ѝ не продължило за дълго,
тъй като съседите настоявали да престане и се сърдели непрекъснато. Обвинявали я, че си правела реклама и въртяла метлата, за да можела да разказва след това на журналисти. „Не искам да си правя пиар с входа. Истината е, че чистех, защото не понасям мръсотията – буквално и преносно“, коментира тогава тя.

Източник: Ретро

Твоят коментар