Европейският съд подкрепи искането на Полша да бъде ограничен достъпа на Русия до ключов газопровод

Европейският съд подкрепи във вторник полското искане за ограничаване на достъпа на Русия до ключов газопровод , преминаващ през Германия, което според Варшава защити енергийната сигурност, предават AFP и „Фокус“.

Общият съд на ЕС, който принадлежи на Съда на Европейските общности, се произнесе срещу решение на Европейската комисия от 2016 г., което позволява на руската компания „Газпром“ да използва газопровода „Опал“, за да транзитира по-големи количества природен газ в Германия.

„Опал“ е 480-километров тръбопровод, свързан с газопровода „Северен поток 1“, който изпомпва руски газ под Балтийско море към Германия.

Газопроводът „Опал“, който е собственост на „Уингаз“ – германското дъщерно дружество на „Газпром“, минава паралелно на германско-полската граница чак до Чехия.

Варшава изпрати правно възражение срещу решението на Комисията с аргумента, че „Газпром“ може да използва „Опал“, за да заобиколи Полша и Украйна при транзита на газ на запад и по този начин да застраши енергийната сигурност.

„Съдът отбелязва, че решението за 2016 г. е прието в нарушение на принципа на енергийна солидарност“, се казва в решението от вторник на Общия съд на ЕС в Люксембург.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар