Европарламентът ще гласува на 16 юли кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК

Лидерите на отделните политически групи в ЕС обявиха в четвъртък, че Европейският парламент ще гласува на 16 юли кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да оглави следващата Европейска комисия, потвърждавайки по този начин предварителните планове, заяви говорител на парламента, цитиран от БНР.

Опасенията относно шансовете на г-жа фон дер Лайен да получи одобрението на асамблеята на ЕС подхранваха слухове, че гласуването може да бъде отложено.

Гласуването през следващата седмица ще се проведе, въпреки че Европейска обединена левица/Северна зелена левица обяви, че няма да подкрепи нейната кандидатура.

Зелените/Европейски свободен алианс също заявиха по-рано тази седмица, че ще гласуват срещу кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

Европейските консерватори и реформисти ще имат втора среща с кандидата за председател на ЕК непросредствено преди гласуването, съобщиха от ВМРО.

Ангел Джамбазки коментира, че политическата биография на Фон дер Лайен е впечатляваща, но от групата на ЕКР не са останали доволни от всички отговори на кандидата. Консерваторите са искали да знаят позицията ѝ относно еднополовите бракове и осиновяването на деца от хомосексуални двойки.

 

В групата на социалистите дебатите около кандидатурата на Урсула фон дер Лайен продължават. Техен представител – италианският социалист Давид Сасоли, вече оглави Европарламента като част от пакетната сделка на върха на ЕС за разпределяне на висшите постове в Общността.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар