Еврокомисията отговори на Орбан: Имаме пълно доверие във Вера Йоурова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има „пълно доверие“ на вицепрезидента на органа Вера Йоурова. Това подчерта говорител на Брюксел във връзка с искането на унгарския премиер Виктор Орбан за оставката на чехкинята, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Говорителят на Комисията Дана Спинант потвърди, че Фон дер Лайен е получила писмото на Орбан и ще му отговори, но добави: „Нашите опасения по отношение на върховенството на закона в Унгария са добре известни“.

Йоурова ще представи доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на ЕС в сряда, допълни още Спинант.

По-рано стана ясно, че министър-председателят на Унгария е изпратил писмо до ЕК с искане за уволнението на вицепредседателя й Вера Йоурова заради обидни публични изявления за страната му.

„Според [становището] на заместник-председателя в Унгария се формирa „болна демокрация“, тя също така обижда граждани на ЕС с унгарска националност, като казва, че нямат право да формират независимо мнение“, гласи откъс от писмото, изпратено от Орбан до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар