Д-р Симидчиев: Носенето на маски е важна противоепидемична мярка

„Самият коронавирус не се е променил значително, но се е променил нашият имунен отговор“. Това обясни пулмологът доц. Александър Симидчиев в студиото на „Още от деня“ по БНТ. Според него медицината вече е по-подготвена да лекува болните от COVID-19.

Апаратната вентилация, например, която началото беше причина за смъртни случаи, вече се прилага много по-рядко и се отлага максимално.

„Ние се научихме и как да го лекуваме по-добре. Вече знаем, че поставянето на апаратна вентилация трябва да се забави. Започнахме да прилагаме антисъсирващи препарати, които помагат“, каза д-р Симидчиев.

Доц. Симидчиев обясни на какво се дължи нарастването на броя на заразените напоследък у нас.

„Увеличената бройка на заразени, на тези, които дават положителни PCR тестове, беше заради това, че се свързаха много по-малки социални мрежи в една по-голяма социална мрежа, която има повече по-млади семейства. Това са учениците. Когато те се върнаха в училище, това създаде мост между по-малките социални мрежи и позволи вирусът да се разпространява по-лесно в общността,“ обясни специалистът.

Пулмологът е убеден, че носенето на маски е важна противоепидемична мярка и тя трябва да се спазва както с оглед на ограничаване на разпространението на коронавируса, така и на другите вирусни инфекции, характерни за есента. Затова призовава всички към отговорно изпълнение на мярката, но не смята че е необходимо маските да стават задължителни навсякъде.

„Маските нямат доказани странични ефекти. При тях има намаляване с 25-30%. Според ново изследване, ако хората носят маски масово честотата на случаите може да спадне с 30%“, подчерта той.

Пулмологът препоръчва и ваксиниране против грип, доколкото това би отстранило поне един от „играчите“, причинители на инфекции по това време на годината.

Доц. Симидчиев коментира решението общопрактикуващите лекари да имат право да назначават PCR тостове на пациентите си като подчерта, че е много важно тези тестове да бъдат правени от добре подготвени професионалисти.

Лекарят се спря и на новия клас комбиниран тест за COVID и други грипни вируси, който ще бъде достъпен в българските лаборатории до края на седмицата. При наличие на симптоми той ще дава резултат за 15 минути.

„Възможно е темпът на заразяване у нас да скочи с над 1000 случая на ден. Вирусът заразява по един и същи начин, различно е поведението на хората. Ако хората променят поведението си, кривата може да слезе рязко надолу“, изтъкна специалистът.

Той показа различни криви, които показват как влияе поведението на хората на разпространението на COVID-19. От тях се вижда, че в Китай, където дисциплината е на много високо ниво, кривата изглежда най-ниско.

„Ако спазваме мерките срещу коронавируса, ще има по-малък риск от разпространението и на другите респираторни вируси. Трябва да пазим възрастните хора, а не да ги ограничаваме. Може да се създадат времеви пояси, в които те да имат предимство при пазаруване, при ползване на градския транспорт“, смята лекарят.

Поставянето на ваксини за рисковите групи е добре да се случи. Това е начин да извадим от играта един от респираторните играчи.

На въпрос как американският президент се излекува толкова бързо от COVID-19, д-р Симитчиев заяви: “Терапията, която бе приложена на президента Тръмп, бе коктейл от препарати, които са дали положителен ефект върху други болни. Това обаче е неморално, защото обикновените граждани нямат достъп до терапията. Тя представлява пасивна интервенция с антитела. У нас също биха могли да се приложат при най-тежките случаи“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар