Д-р Дамян Илиев: Щетите от чумата по свинете може да достигнат 2 млрд. лв.

Щетите от чумата по свинете може да достигнат 2 млрд. лв. Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с болестта африканска чума по свинете.

 

По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса.

 

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни – от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев.

 

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари.

 

Относно пръскането срещу комари районите по поречието на Дунав той каза, че в петък ще бъде съставен график. Пръскането се бави заради липсата на подходящ препарат.

 

„Препаратът трябва да е разрешен в България – от Министерството на здравеопазването, заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ.

 

Той коментира и сигналите за опасна храна по хотелите по Черноморието. Обяви, че предстоят проверки по сигнали за растителни мазнини в сиренето. Напомни също, че има телефон за сигнали и достатъчно експерти на място, които да реагират на оплаквания.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар