Д-р Ангел Кунчев: Връщащите се от Италия промениха картината в България към по-лошо

Връщащите се от Италия промениха картината в България към по-лошо. Едно е да контролираш хората от Китай, но това е съвсем друго. Препоръчваме да се направи една 14-дневна карантина вкъщи, когато хората се приберат от Италия или са били в други рискови страни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. Той каза, че в Италия не е ясно от къде е тръгнал вирусът, а когато става дума за въздушно-капково заболяване – броят на заболелите расте лавинообразно.

„Категорично става дума за коронавирус в Италия. Отменят се полети. Вземаме решения на базата на актуалната информация. Всеки ден ще има брифинги от Кризисния щаб“, категоричен бе Кунчев.

По думите му на летищата има термокамери, които не се виждат, за да не се пречи на нормалния трафик. „Ситуацията се следи“, отсече още той.

„Достатъчни са маските, има висок клас аспиратори и бързи тестове. Много хора държат да се изследват без да има за какво и призоваваме да не се натоварва системата. Има смисъл да се носи маска, ако човекът вече има признаци – така ще се ограничи заразата“, поясни още лекарят.

Той бе категоричен, че шансът да дойде вирусът у нас нараства, защото вече е в Европа. „Добре е когато всички страни прилагат едни и същи координирани мерки срещу коронавируса“, каза още Кунчев. Той е на мнение, че прекалената информация и фокусирането върху заболяването води до една не добра психологическа обстановка и се всява паника. „Трябва да се ограничат пътуванията и контактите“, посъветва още той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар