Държавният бюджет за 2020 беше одобрен на второ четене от ресорната комисия на парламента

Бюджетната комисия на парламента одобри на второ четене държавната финансова рамка за следващата година. В държавният бюджет за 2020 година се залагат повече пари за образование, здравеопазване, отбрана и социални дейности, предаде БНР.

Размерът на плащанията за втората година от майчинството и за подпомагането на деца от бедни семейства се запазва на тазгодишните нива.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, но това няма да бъде осигурителната ставка за земеделските производители, въпреки предложенията на управляващите. Минималният осигурителен праг на земеделските производители и на тютюнопроизводителите се увеличава с 20 лева. Това означава, че от догодина те ще се осигуряват минимум на 420 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Също така Комисията по бюджет и финанси утвърди от 1 юли догодина минималната пенсия да бъде 250 лева месечно, въпреки че това нарушава принципа на осигурителната система, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

“Животът е по-многолик по принцип и съобразявайки се с това, че нивата на минималната пенсия са наистина изключително ниски, ние се съгласихме да нарушим този принцип и да подкрепим едно предложение за минимална пенсия от 250 лв.“, каза тя.

Парламентарната бюджетна комисия даде едномесечен срок от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване да бъде решено каква част от отсъствието по болест да плаща работодателят.

Спорният въпрос с изплащането на болничните няма да бъде решен до края на годината. Това заяви в отговор на въпрос на „Хоризонт“ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Министър Петков смята за нереалистично това да стане по-рано, за да има от 1 януари нова уредба по въпроса: „Срокът, който е даден, отива в следващата година. От тази гледна точка времето е твърде малко, за да се намери работещо решение до край на годината“.

Парламентарната бюджетна комисия реши изненадващо, че от догодина ще се провежда видеонаблюдение във всички данъчни складове, а не само за операторите на петролни продукти.

Ресорната парламентарна комисия също така реши, че местата за краткосрочно настаняване ще подлежат на регистрация, а не на категоризация. Достъпът до онлайн платформите може да ограничен при тежко нарушение от 14 до 30 дни. 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар