Душана Здравкова: Борисов тупа топката, това е недостойно за един политически лидер

„Че Бойко Борисов се опитва да тупа топката, е съвсем очевидно. Това е недостойно според мен за един политически лидер, човек, който толкова години е бил във властта, който не може да не си дава сметка, но пък може да не си дава, какво става на площада.“ Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ на БНР Душана Здравкова, юрист, бивш евродепутат, преподавател по европейско право, един от основателите на гражданското сдружение на ГЕРБ.

Това не е институционална битка, подчерта Здравкова в анализа си за протестите и настоящата криза.

„Аз съм всяка вечер на протестите. Никога няма да забравя миналата сряда (на 2 септември, когато имаше размирици – бел. ред.) как ни гониха като животни в градинката на Народния театър. Как преди това се изправих, с вдигнати ръце пред 4 кордона полицаи до кафето на Археологическия музей и им казах: момчета и момичета, свалете щитовете, аз съм човек на закона и на реда, славете щитовете! Те не ги свалиха, това предизвика освиркване и те съвсем като че ли освирепяха“, разказа Душана Здравкова.

За втори път в рамките на по-малко от месец България е обсъждана като държава, която не спазва демократичните права и свободи, подчерта Здравкова след обсъждането в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.

Въпреки мекия тон, Вера Йоурова каза нещо много важно – че остава корупцията по високите етажи на властта, изтъкна Душана Здравкова. По думите й, евродепутатите са били „много подготвени, много остри“.

Относно отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка Душана Здравкова отбеляза, че дали ще продължава този механизъм или ще отпадне, не е толкова важно, по-важно е какво става в България и до каква степен са информирани европейските институции.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар