Доц. Светослав Малинов: ГЕРБ ще претърпи катастрофален резултат на изборите напролет

ГЕРБ ще претърпи катастрофален резултат на изборите напролет, ако не се стигне до обрат в следващите 1-2 седмици. Това прогнозира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ доц. Светослав Малинов, ръководител на катедрата по политология в СУ „Свети Климент Охридски“. 

Малинов беше народен представител от СДС и след това – от ДСБ, както и евродепутат два мандата – от Синята коалиция и от Реформаторския блок.

„През първите седмици на септември виждаме твърда позиция на правителството да не подава оставка, въпреки че всички параметри на политическата обстановка се влошават, рейтингът на ГЕРБ пада и със сигурност до няколко месеща партията няма да бъде първа политическа сила. В този смисъл протестът постига няколко цели. Първо предизвика множество оставки и промяна в рейтингите на политическите партии и промяна в отношението на европейските политически фактори към Борисов и към ГЕРБ. Тези резултати обаче не донесоха това, което протестът заяви като основни цели – оставка на премиера и главния прокурор“, припомни той.

Доц. Светослав Малинов уточни, че е смятал, че при настоящата обстановка ГЕРБ и Борисов биха предпочели да отидат на избори, но те изненадаха дори и самите себе си с упорството си.

Изглежда ще отидат на избори напролет, когато ще имат изключително нисък рейтинг и престиж, коментира политологът, който продължава да е едно от лицата на ДСБ.

 

В момента изтичат последните дни и часове, които биха дали възможност ГЕРБ да се коалира с част от политическите партии, които протестират, убеден е доц. Светослав Малинов.

„Ако нещата продължат в тази посока и се задълбочат, всяка от политическите сили ще трябва да даде още далеч преди изборите твърди обещания на своите избиратели, говоря за тези, които протестират, че няма да се коалират с ГЕРБ. Така ГЕРБ не просто ще загуби доверие, а на практика ще остане и без съюзници, тъй като голяма част от политическите сили ще са заявили предварително като условие да се гласува за тях, че те няма да правят коалиция с ГЕРБ“, обясни той.

Според доц. Светослав Малинов това е едно от малкото сигурни неща в следващия парламент. ГЕРБ няма да може да сформира мнозинство и няма да има съюзници или ще има много слаби партньори, които са далеч от мнозинството на партията, добави той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар