Доц. Кунчев: Отговорното поведение ще ни доведе до щастливи празници

Постигнатата заболеваемост за 14-дневния период в България от 332 на 100 000 ни поставя на 18-о място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство след Кипър, Швеция, Хърватска, Нидерландия, Франция, Литва, Словения, Унгария, Полша, Естония, Белгия, Латвия, Люксембург, Чехия, Гърция, Австрия и Германия. На Балканския полуостров тази заболеваемост ни отрежда шесто място след Турция, Сърбия, Северна Македония, Косово и Гърция. Висока е заболеваемостта в Турция – тя е три пъти по-висока от нашата – 905 на 100 000 души. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заболеваемостта в Кипър е четири пъти по-голяма от тази в България, а в Швеция – три пъти.

 

Вече 10 области в рамките на страната са със заболеваемост под 300 на 100 000 души: Разград, Плевен, Сливен, Хасково, Видин, Кърджали, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра. Само седем области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 000, като най-висока за изминалите 14 дни е в Русе, Добрич, Варна, София-град, София-област, Перник и Ловеч, посочи доц. Кунчев.

Посланието е едно – отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и до продължаване на тенденция на намаляване на заболяемостта, каза още главният държавен инспектор.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар