Дончев: Имаме готовност за ескалиращи мерки, редно е да има един вечерен час за цялата страна

България е на 17-о място сме в света по заразени и на 10-о по починали. Няма да затваряме държавата. Имаме готовност за ескалиращи мерки, без да се предвижда пълно затваряне. Имаме готов списък с прогресивни стъпки и продължаващи мерки, но те не са драстични мерки. В зависимост от развитие на ситуацията сме готови да реагираме.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в „Тази сутрин” по БТВ.

Мерките ще бъдат прилагани, такива каквито имат значение, не за да са угодни. Извършваме действия по ръба на бръснача, пазейки здравето на хората, без да съсипваме икономиката. Хората от едно семейство трябва да имат лична отговорност, да спазват дистанция, да носят маски, да си мият ръцете, допълни Дончев.

Национален вечерен час е противоречива практика, местните кметове предлагат да е 10, други 10,30, трети – 11, четвърти – 11,30. Редно е да има един вечерен час за цялата страна, защото няма доказани данни към момента, че вирусът в един момент се появява в 10 или 10,30 часа.

Категорично считам да разширим тестовете, ако цената да са повече безплатни PCR тестове, отговорът е да. Това е един от методите за ограничаване на заразата.

От една страна всеки, които има съмнение и симптоми, да бъде тестван и ако се окаже болен, да бъде изолиран. Но не и да отиваме в хипохондрия, някой да се тества 10 пъти седмично, от това няма да има смисъл. Лекарите да измислят точен критерий, по който това да се случи.

Държавата е в състояние да финансира такива допълнителни мерки, свързани с повече тестове. Държавата има пари за PCR тестове, не е проблем, с който държавата да не може да се справи. Очаквайте в близките дни или седмици новини в тази посока. Тестовете ще са фокусирани върху тези, които имат нужда, допълни Томислав Дончев.

Би ти ви

Твоят коментар