Доналд Тръмп: Няма да отлагам новите мита за китайски стоки!

Новите американски мита върху китайски стоки, които влизат в сила утре, няма да бъдат отложени. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, въпреки че търговските преговори между Пекин и Вашингтон продължават и през септември, предава БНР.

Допълнителните мита влизат в сила на 1 септември и това не се е променило, заяви Тръмп и подчерта, че Вашингтон ще спечели битката.

„Митата ни поставиха в страхотна позиция за преговори и го казвам съвсем открито на Китай. За тях ще става само по-зле! На нашите фермери, засегнати от китайските мита, отпуснах 16 милиарда долара, и те са много доволни и искат да продължа битката и да я спечеля!“, заяви Тръмп.

Той добави, че срещата за септември с китайската делегация остава в сила, но все още няма конкретна дата. Освен това американският президент заяви, че заради митата около 13 на сто от компаниите смятат да напуснат Китай. Той не уточни дали става дума само за американски компании.

Новите мита от 15 процента върху китайския внос влизат в сила на 1 септември и ще обложат стоки на стойност 300 милиарда долара. Освен това ще включват продукти, които досега бяха пощадени – битова електроника, включително смартчасовници, телевизори с плосък екран, обувки, текстил, хранителни стоки, мебели.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар