Днес прокуратурата ще повдигне обвинение на психиатърката, източила касата с половин милион

Очаква се днес прокуратурата да повдигне обвинение за измама на психиатъра д-р Инна Бончева. Това съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Атанас Илиев, предаде Агенция „Фокус“. Тя ще бъде задържана за 72 часа, а след изтичането им прокуратурата ще поиска от съда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Бончева ще бъде обвинена в измама, като в резултат от това е ощетила Здравната каса с над половин милион лева чрез престъпна схема с отпускането на лекарства за параноидна шизофрения на фиктивни клиенти. Всяка от ампулите, които е изписвала, е струвала между 700 и 900 лева и са били напълно покривани от Здравната каса. Тя ги е получавала с посредници от аптеките, а след това ги е продавала на черния пазар.

Установено е, че по измамната схема са били съставени фалшиви документи на 52-ма пациенти, някои от които се намират в чужбина и въобще не знаят за какво става дума. Друга част от тях са с други заболявания, различни от параноидна шизофрения.
От 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискуване на имуществото предвижда Законът за това престъпление. По образуваното от прокуратурата досъдебно производство са били разпитани 80 свидетели, събрани са множество веществени доказателства – ампули, печати на НЗОК и заготовки за тях, както и компютърни конфигурации.

Д-р Бончева бе арестувана вчера при съвместна акция на Икономическа полиция, Районна прокуратура и ДАНС. Според събраните доказателства има данни за повдигането и на още едно обвинение на лекарката психиатър от Пловдив – за държане на силиконови заготовки на печата на НЗОК, което също е подсъдимо“, каза наблюдаващият прокурор. За това престъпление се предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Престъпната схема е действала от 1 януари 2017 година до август 2018 година.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар